Izstādes

Pētera Jansena izstāde Gaismas klusumā

Pētera Jansena izstāde Gaismas klusumā atklāj mākslinieka radošā rokraksta un tehniku daudzveidību, iepazīstinot ar Nīderlandē un Latvijā tapušajiem darbiem. Gaisma, klusums un daba ir izstādes vadmotīvi. Darbos manāma viņa interese par simbolismu un jūgendstilu, un Jansens stāsta, ka romantisma ainavās viņu interesē spēcīgā emocionalitāte - dabas attēlojuma subjektīvais faktors. Šo emocionalitāti viņš saskata arī seno ķīniešu un japāņu glezniecībā. “To redzu koku zaru, viļņu un mākoņu pārtapšanā par izteiksmīgām emocionāli uzlādētām formām, tām vienlaikus saglabājot meditatīvu mieru.”

Izstādes atklāšana vienlaikus būs arī Pētera Jansena mākslas grāmatas prezentācija. Grāmatā iekļauti izstādē Gaismas klusumā redzamie darbi un tā aptver visu Pētera Jansena radošās darbības periodu. Izstādes kuratore un grāmatas sastādītāja Laima Daberte.

Pēters Jansens (Peter Jansen, 1956), dzimis un ilgus gadus strādājis Nīderlandē, šobrīd par mājām sauc Ērgļu pusi. Mākslinieka radošajā darbībā atspoguļojas dažādu motīvu, sižetu meklējumi un tehniku pielietojums. Tādēļ izstādē redzama tikai neliela daļa no viņa daudzpusīgā rokraksta. Grafikas tehnikas apguvis “Buri” studijā Amsterdamā (1973-1976) un Brīvajā Mākslas akadēmijā "Psychopolis" Hāgā (1976 – 1979), taču viņa paša gadu gaitā izkoptā rokraksta un tehniku daudzveidība izpausta Zēuvse Mākslinieku apvienības (Zeeuwse Kunst Kring) grupas izstādēs un Pētera Jansena līdzdibinātās mākslas galerijas “Transartica” izstādēs un personālizstādēs Nīderlandes pilsētās: Zīrikzē (Zierikzee), Gusā (Goes), Amsterdamā un citās. Darbi atrodas privātās kolecijās Nīderlandē un Latvijā.

Pētera Jansena izstādes Gaismas klusumā atklāšana piektdien, 26. aprīlī pl. 17.00
Izstāde apskatāma no 24. aprīļa līdz 26. maijam. Muzeja darba laiks: P.,O. – Slēgts, T.-Sv. – 10.00 – 17.00 (no 15.05. darba laiks 10.00 – 18.00)

Jūrmalas muzejs,
Tirgoņu iela 29, Majori, Jūrmala, LV - 2015

No:

24.04.2024 10:00

Līdz:

26.05.2024
Novērtē: