Klasiskā mūzika

ZIEMASSVĒTKU KANTĀTE. VĀGNERS. MĀLERS

Ziemassvētku laikā no skarbās realitātes tiecamies uz ideālo pasauli, mieru un apskaidrību. Ceļu uz gaismu jo īpaši spilgti varam izdzīvot mūzikā, kas paver skatu uz bagātīgu jūtu pasauZieli. Svētku koncertprogrammā to klausītājiem atklās Liepājas Simfoniskais orķestris, Valsts akadēmiskais koris “Latvija”, Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolas zēnu koris un dziedātājs Rihards Millers diriģenta Vilhelma Vācieša vadībā.

Programmu atklās viens no 20. gs. augstākajiem šedevriem latviešu mūzikā – Paula Dambja “Concerto-fantasia on in nomine Albrecht Düreri”. Ar primitīvu spēku un lielu apgarotību tas liek mums domāt par cilvēku likteņa priekšā. Viss sākas ar apokaliptiskā jātnieka ierašanos un jājienu par Aizdaugavas melnajiem mežiem, kur augošās sarkanās ogas ir saulītes asaras. Seko apskaidrota sieviešu kora vokalīze ar Jaunavas mierinošo smaidu, divas efektīgas, spēcīgas daļas ar buramvārdiem – asinij un mērim, un visu noslēdz brīnumskaista “Jaunava zvaigžņu vainagā”.

Siltas jūtas un gaismu ienesīs Riharda Vāgnera “Zigfrīda Idille” – romantiski skaista Ziemassvētku dāvana komponista sievai Kozimai Vāgnerei, tā liriski savieno nepabeigtu stīgu kvartetu ar operas “Zīgfrīds” tēmām (putnu balsis, Brinnhildes snauda, nemirstīgās mīļotās un Brinnhildes tēmas “pasaules dārgums” motīvi). Oboja te spēlē tautas daiļradē sakņotas šūpuļdziesmas tēmu.

Spēcīgas un kristāldzidras jūtas paudīs Gustava Mālera Piektās simfonijas brīnumskaistā daļa “Adagietto” – komponista mīlestības vēstule topošajai dzīvesbiedrei Almai – komponistei, izslavētai un kaprīzai Vīnes skaistulei, kas tiecas pēc intensīvas un daudzveidīgas dzīves. Šis “Adagietto” cieši savijies ar Lukīno Viskonti filmu “Nāve Venēcijā”, kas tapusi pēc Tomasa Manna slavenās noveles ar tādu pašu nosaukumu.

Koncerta noslēgumā ceļu no tumsas dzīlēm uz gaismu un visaptverošu prieku iezīmēs šveiciešu-franču ģēnija Artura Onegēra “Ziemassvētku kantāte”, kas ir meistara beidzamais lielais opuss. Monumentālā kopkorī sabalsosies saucieni pēc gaismas, populāras Ziemassvētku dziesmas vairākās valodās un slavinājumi visam dzīvajam, zaļoksnajam, mums ikdienā tik nepieciešamajam. Šis ir Baha mēroga sakrālais darbs, kas uzrunā jebkuras pārliecības cilvēku, ja vien viņam ir ausis un degsmīga sirds.

Piedalās:

Rihards Millers – baritons
Valsts akadēmiskais koris “Latvija” (mākslinieciskais vadītājs Māris Sirmais)
Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolas zēnu koris (mākslinieciskā vadītāja Ilze Balode)
Liepājas Simfoniskais orķestris
Diriģents Vilhelms Vācietis

Programmā:

I daļa
Pauls DAMBIS (1936) “Concerto-fantasia on in nomine Albrecht Düreri”
Rihards VĀGNERS (1813–1883) “Zīgfrīda idille”

II daļa
Gustavs MĀLERS (1860–1911) Piektā simfonija – “Adagietto”
Arturs ONEGĒRS (1892–1955) “Ziemassvētku kantāte”

Norises vieta: Lielā zāle

Norises ilgums: koncerts divās daļās, aptuveni 1 stunda un 45 minūtes

Organizē: Lielais dzintars

Atbalsta: Liepājas pašvaldība un Valsts Kultūrkapitāla fonds

Biļetes: no 12,00 eiro
Pasākumam tuvojoties, biļešu cena var tikt mainīta.

Pasākums paredzēts pieaugušo auditorijai. Uz pasākumiem, kas paredzēti pieaugušo auditorijai, bērni līdz 5 gadu vecumam var netikt ielaisti.

Atlaides:
Skolēniem, studentiem, pasniedzējiem, pensionāriem – 25%
Personām ar I un II grupas invaliditāti, kā arī viņu pavadoņiem – 50%
Ģimenes biļetes 1 vai 2 pieaugušie + 2 bērni (vai vairāk) – 25% (pieejama tikai kasēs)

NB: apmeklējot koncertu, apmeklētājam jāuzrāda atlaidi apliecinošs dokuments.

Grupu biļetes:
10–30 personas – 20%
30 un vairāk personas – 25%

Koncertzāle "Lielais Dzintars",
Radio iela 8, Liepāja, LV - 3401
Sestdiena,
14. decembris, 18:00
Novērtē: